Osjećaj zahvalnosti – Psihologija šukra – zahvalnosti Featured

Osjećaj zahvalnosti – Psihologija šukra – zahvalnosti

Otvorila je svoj ormar. Pregršt odjeće – crvene, žute, narandžaste, roze i kakvih sve ne boja- bilo je okačeno unutar. Nakon letimičnog pogleda, zalupila je vrata ormara. Počela se prenemagati: ”Mama, nemam ništa da obučem za zabavu! Danima sam te molila da me izvedeš u kupovinu, a nikada me ne slušaš. Šta da radim sada?!” On rovi po frižideru već četvrti put. Pica, čokolada, sladoled, voće i sokovi su stiskani unutra. Zatvara vrata nezainteresovano i odlazi iz kuhinje, govoreći: ”Nema se šta jesti ovdje. Hajdemo vani da pojedemo nešto kako treba.” Ona se budi sa istim osjećajem depresije i užasa koje osjeća svako jutro. Pomisli na samoubitstvo se ponovo vrte u njenim mislima. Udata je za divnog čovjeka, ima dvoje predivne djece, kuću, auto – sve što bi većina žena poželjela. Naizgled, život joj je savršen, ali nešto nedostaje: ona jednostavno nije udata za čovjeka njenih snova. On ima sedamnaest godina. Ima iPhone, Core I-7 Dell i hiljadu dolara džeparca mjesečno, ali po njegovom mišljenju život je bezveze. Ne može se fokusirati na udžbenik. Grubo ga zatvara i korača po sobi, govoreći: ”Ako moj prijatelj može imati jagaur, zašto, do vraga, ja ne mogu. Sve je bezveze.”

Da li vam je poznata neka od ovih situacija?

Navika nezahvalnosti Kako odrastamo, rastemo sa navikom da budemo nezahvalni, da budemo slijepi na blagodati u našim životima. Fokusiramo svu svoju snagu i pažnju na ono što nedostaje u našim životima. Ovo je zaista ironično, ali što se više fokusiramo na nedostatke, time ih više privlačimo.

Kako postati crna rupa očaja

Istraživanje je dokazalo da naše misli i emocije emituju snažne signale, te da ovi signali imaju sposobnost da privlače signale iste frekvencije. Drugim riječima, kada god ste nezahvalni ili imate negativne, samosažalijevajuće misli, (npr. ”Izgleda da nikada nemam dovoljno novca”, ”Nikako da ozdravim”, ”Nikada neću naću muža” itd.) ili brinete o stvarima koje su van vaše kontrole, vi zapravo emitujete energije koje privlače energije istih kvalieteta. Na kraju ćete postati crna rupa očaja. Sve brige, argumenti i frustracije samo vode ka još većim. Ukoliko želite privući više mira, radosti, harmonije, lahkoće i napretka, onda birajte svoje misli savjesno i pažljivo.

Javne tajne u Kur'anu

Danas su naučnici nemuslimani otkrili ove tajne u ime prirodnih zakona, dok su ove javne tajne nama date u Kur'anu prije 1400 godina. Psiholozi i filozofi su s mukom obavili istraživanja i došli do novih teorija i ideja. Sve ove ”novootkrivene stvari” nama su predstavljene u Kur'anu sa prezicnom jasnoćom. Allah dž.š. nam obećava: ”Ako budete zahvalni, povećaću vam blagodati”. ”’Ako budete zahvalni, Ja ću vam, zacijelo, još više dati; budete li nezahvalni, kazna Moja doista će stroga biti’.” Kur’an, 14: 7 Ovo je već spravljena formula da privučete više onoga što želite u životu.

Sura Fatiha: Stub stuba

Dobro je poznato da je namaz, jedan od najvažnijih stubova islama, nepotpun bez sure Fatiha. Sura Fatiha počinje sa izražavanjem zahvalnosti našem Gospodaru na bezbrojnim blagodatima kojima nas daruje. Da li ste ikada primijetili da većina dova koje nam preporučuje poslanik Muhammed s.a.v.s. također počinju sa izražavanjem zahvalnosti – elhamdulillah. Hvala Allahu. Dan počinjemo riječima elhamdulilahillezi ahyana … Hvala Allahu koji nas je proživio… Allah hoće da mi počnemo dan sa stanjem punim energije, privlačeći mnogo sreće i obilja u životu. Jelo završavamo riječima elhamdulillahillezi at'amena ve sekana…, hvala Allahu koji nam daruje hranu i piće… Zašto? Jer Allah dž.š. stalno želi da imamo bolju hranu svaki sljedeći put kada jedemo. Sam izraz elhamdulillah nije samo puka slučajnost, zar ne?

Vraćanje na stazu

Zahvalnost je jedan od najbržih načina da postigemo koncentraciju. Kada se osjećamo beznadežno, zapravo mi pridajemo važnost nečemu što je ne zaslužuje. Većina takozvanih problema su ovosvejtske peokupacije i mentalne opsesije. Toliko se fokusiramo na jedno područje da isključimo sve drugo, što povećava naše probleme. Iznenađujuće je kada se previše fokusiramo na ono što nam ne ide, ne možemo čak korstiti ni onaj dio mozga koji nam nudi rješenja. Pa onda kada nešto ne ide kako treba, trebamo se fokusirati na ono što funkcioniše i reći elhamdulillahi rabbil alemin na glas. Šta mislite šta zapravo radite kada izgovarate ove riječi? Vi, zapravo, oslobađate svoj um od teških misli i ojačavate jaka, pozitivna uvjerenja da, iako, neka područja nisu onakva kako vi želite u životu, druga zasigurno funkcionišu. Na ovaj način možete razmišlajti brže i bolje i smisliti način da riješite ono što ne funkcioniše u vašem životu. Pokušajte! Prenosi se da su neki od ashaba Poslanika s.a.v.s. bili zahvalni čak i na teškoćama sa kojima su se suočavali i bili zahvalni Uzvišenom Allahu što ih nije zadesilo nešto gore. E pa to je stav i stalni osjećaj zahvalnosti. Biti zahvalan Allahu dž.š. donosi čuda. Kada budete priznali Njegovu ruku u svom životu, desit će se čuda. Bit ćete u sred problema, ne znajući šta se još može desiti, i iznenada pojavit će se rješenje. Možete biti u beznadešnoj potrebi za novcem, i neko će vam, na primjer, vratiti neki stari dug za koji ste vi bili i zaboravili. Ili vam nedostaju vaši najmiliji, a u tom momentu oni vas nazovu. Mi obično ignorišemo stvari koje su nam lahko dostupne, i trebamo veliki razlog da budemo zahvalni. Naša porodica, prijatelji, tijelo, zdravlje, posao, vrijeme odmora, edukacija, hrana, mudrost, osmijeh, djeca, pa čak i teške lekcije koje nas život uči (i lista se nastavlja) su velike blagodati na kojima trebamo biti zahvalni. Ako nemate isti osjećaj, samo zatvorite oči i zamislite da neka od ovih blagodati nestane iz vašeg života. Kako biste se osjećali? Ovo je baš razlog zbog čega trebate biti zahvalni svakoga dana i svakoga momenta. Svi mi trebamo jedno fino podsjećanje, pa ovdje ću podijeliti s vama nekoliko načina koji će vam pomoći da budete zahvalni i da iskusite ljepotu.

Osnovne stvari za zahvalnost u životu

Napravite listu od 20 stvari koje cijenite, sad odmah. Napišite elhamdulillah-hvala Allahu, ispred svake blagodati. Napravite listu stvari zbog kojih se osjećate dobro i zašto ste zahvalni za neku stvar, osobu ili situaciju u životu. Kako ste se osjećali dok ste ovo radili? Evo lijepih vijesti: Upravo ste povećali emisiju pozitivnih signala i sada možete privući više sreće, obilja i uspjeha u vašem životu. Počnite tražiti sve za šta možete biti zahvalni u životu i govorite o tome stalno bez obzira koliko beznačajno to izgledalo. Ako nađete novac u džepu stare majice, slavite. Idite okolo i recite svima koliko ste zahvalni za to. Tako, zapravo, vi se fokusirate na izražavanje zahvalnosti i za najmanju blagodat u vašem životu. Najmanje jedanput na dan podijelite status o zahvalnosti na Facebooku ili Twitteru, ili bilo kojoj društvenoj mreži koju koristite i pitajte druge za šta su zahvalni. Ako Bog da, dobit ćete nagradu za vašu zahvalnost, ali i njihovu također. Pokušajte tražiti pozitivno u svemu negativnom. Uzmite najmanje tri dobre lekcije-pouke iz svakog bolnog iskustva, i budite zahvalni na toj situaciju iz koje ste naučili. Za Akos.ba prevela i obradila: Anesa Gegić

back to top