Ne želim gubiti vrijeme uzalud Featured

Ne želim gubiti vrijeme uzalud

danas ću biti produktivan, imam dosta obaveza… sve ću to danas završiti.
A onda počne dan i odvede te na razne strane. Na kraju dana shvatiš da pola stvari nisi stigao uraditi i da je vrijeme brzo proletjelo. Bude ti žao.

“Kada bih barem bio produktivniji! Kada bih barem više učio! Kada bih barem prestao odugovlačiti i odlagati obaveze.”

Da li je tako i sa životom? Da li ćemo za njim žaliti?

Zbog toga, dragi čitaoče, pišem ovaj tekst kao podsjetnik i sebi i tebi.
Naš život je vremenski određen, on teče i mi ga ne možemo zaustaviti, ali zato se možemo potruditi da ga iskoristimo na najbolje mogući način.

Možemo biti društveno korisni, pa kada nas više na ovom svijetu ne bude da nas ljudi spominju po dobru.
Već danas odredi svoje ciljeve u životu i teži da ih ostvaris. Ako svaki dan provodiš samo prelistavajući društvene mreže, gledajući filmove i serije ili ispijajući kahve po lokalima, šta ćes od toga pamtiti kad prođe 5 godina?
Obrazuj se, zaposli se, sudjeluj u humanitarnim projektima, popravi svoje ponašanje, budi društveno koristan… a bježi od dangubljenja i šupljih priča.

Znaj da si ti jedinstveno biće u  čitavoj historiji i da se neko identičan tebi nikad neće pojaviti na Zemlji. Zato se potrudi da ostaviš što bolji trag.

Kako bolje iskoristiti dan?

  1. Napravi planer svojih obaveza. Za početak to može biti na sedmičnom nivou. Mnogo je bitno da zapišeš ono što želiš. Sve što se ne isplanira i ne zapiše ostaje samo pusta želja.
    Napiši svoje obaveze, a pored njih kvadratić, na kraju dana popuni kvadratiće sa + ili -, zavisno kako si obavio te poslove. A na kraju sedmice analiziraj planer i vidi koliko si bio produktivan. Vjeruj, ti + će te motivisati iz sedmice u sedmicu bit ćeš  mnogo bolji. Nemaš šta izgubiti, taj planer napravi na običnom listu papira, u nekoj svesci ili u rokovniku.
  2. Ne odlaži svoje obaveze. Obaveze su važne i ako ih ne obavljaš, nagomilati će se i pretvoriti u oblak tjeskobe iznad tvoje glave.

Ako primoravaš sebe i govoriš da nešto moraš da uradiš, to možete da izazove otpor. Nikada ne govori ni sebi  ni drugima da se nešto mora uraditi, jer će obaveza zvučati mnogo teže.

Za Akos.ba piše: Medina Šušnjević

back to top